RAPORT DE ACTIVITATE
privind participarea sportivei ANDREEA PISTEA
la tentativele de stabilire a doua noi recorduri in domeniul parasutismului:
“SEQUENTIAL GAMES – 2 POINTS TOTAL BREAK WORLD RECORD” a reprezentat prima tentativa de stabilire a unui record mondial FAI la categoria “formatii mari in cadere libera – secventiale cu separare totala – 2 puncte”. Aceasta categorie a fost aprobata in ianuarie 2019 de catre FAI/IPC si reprezinta cea mai dificila categorie de recorduri secventiale existenta in prezent (este necesara separarea totala intre puncte si realizarea unei formatii complet noi folosindu-se alte puncte de contact intre participanti).
In cazul in care s-ar fi reusit realizarea recordului mondial FAI si ar mai fi existat timpul necesar, echipa urma sa incerce realizarea celei mai mari formatii JEWEL din lume (numita “SPARKLING JEWEL”).
Ambele tentative au avut succes:
Locatie: Perris, California, SUA
Perioada de desfasurare: 13-18 octombrie 2019
Numar de participanti: 130 persoane
Tari participante - 26: Marea Britanie, Franta, Germania, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Canada, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Elvetia, Olanda, Rusia, Ukraina, Mexic, Grecia, Argentina, Polonia, Irlanda, Suedia, Australia, Ungaria, Japonia, Spania, Belgia, Italia si Romania.
Capitani eveniment: Patrick Passe (Franta), Dieter Kirsch (Germania), Milko Hodgkinson (Marea Britanie), Dan Brodsky-Chenfeld (SUA) si Doug Forth (Canada).
Altitudinea lansarii: 4.000 – 4.800 metri pentru salturile de antrenament si 5.300 – 5.600 metri pentru restul salturilor. Lansarea s-a efectuat din 6 avioane: patru Skyvan si doua Twin Otter.
PLANUL FORMATIEI SECVENTIALE
TRANZITIA
In conformitate cu procedura FAI pentru recorduri secventiale cu separare totala TOTI participantii trebuie sa se separe si sa isi schimbe pozitia de la un punct la altul.
DESCRIEREA EVENIMENTULUI
Dupa prima simulare la sol a formatiei mari si primele intalniri organizatorice si de siguranta a zborului, echipa s-a separat in grupuri mai mici in vederea efectuarii primelor salturi.
Au fost programate 5 salturi de antrenament cu grupuri de 32-ways, 44-ways si in final cu toata echipa de 130-way, lucrandu-se initial doar la primul punct.
Salturile au avut ca scop “incalzirea” rapida a participantilor pastrand pe cat posibil aproape toti parasutistii in pozitiile pe care urmau sa le aiba in formatia mare.
S-au efectuat 3 salturi de antrenament cu grupuri mai mici si 2 salturi de antrenament cu intreaga echipa. S-a respectat programul si din fericire vremea a cooperat.
In cadrul salturilor cu echipe mai mici ne-am antrenat in mod special pentru efectuarea tranzitiei, cele mai multe sectoare executand cu succes 2 puncte.
La toate salturile de antrenament s-a respectat strict planul de separare, desi spatiul permitea o separare mai generoasa. S-a pus mare accent pe disciplina separarilor si a aterizarilor, acestea fiind cele mai periculoase momente ale salturilor in formatii mari.
In fiecare zi si inaintea fiecarui salt s-au efectuat intense pregatiri la sol, simulandu-se de nenumarate ori parasirea avioanelor, apropierea de baza, formarea primului punct, tranzitia la al doilea punct si separarea.
Toate salturile de antrenament au fost foarte bune, organizatorii netrebuind au efectueze decat cateva mici modificari ca pozitii in echipa. Dupa doua salturi de antrenament cu echipa completa am ajuns in punctul in care urma sa avem prima tentativa de stabilire a recordului mondial cu separare totala. Participantii avusesera posibilitatea sa vada de doua ori imaginile necesare, realizand cu succes primul punct la al doilea salt. Dificultatea ramanea in executia impecabila a punctului doi in conditiile in care toti parasutistii trebuiau sa se separe si sa formeze un punct complet diferit.
Spre marea noastra surpriza PRIMA tentativa a avut succes. Cei trei arbitrii FAI prezenti la eveniment au confirmat dupa aproximativ doua ore faptul ca ambele puncte si tranzitia s-au format/desfasurat corespunzator. S-a stabilit astfel primul record mondial FAI la categoria “Formatii mari in cadere libera – secventiale cu separare totala – 2 puncte” – cu o formatie de 130 persoane.
Primul punct, 130-way
Tranzitia/separare totala, 130-way
Al doilea punct, 130-way
“Usurinta” aparenta cu care s-a stabilit acest record este cea mai buna dovada a faptului ca cheia succesului sta in cazul acestor evenimente in selectia echipei, toti participantii fiind parasutisti cu experienta care se antreneaza intensiv la disciplinele de 4-way, 8-way si formatii mari.
Pentru acest eveniment si-au manifestat interesul un numar de 350 de sportivi care indeplineau standardele din punct de vedere al experientei si nivelului de pregatire, din care au fost selectionati 130.
Organizatorii nu au facut niciun rabat la nivelul solicitat si au mers pe cea mai buna varianta de echipa.
Cu primul tel al evenimentului atins, echipa a trecut la tentativele de realizare a celei mai mari formatii JEWEL din lume denumita de organizatori “Sparkling Jewel”
O formatie Jewel este formata din 2 tipuri de mici formatii de cate 4 parasutisti unite intre ele – “bipol-uri” si “donut-uri”.
Cea mai mare formatie Jewel pana in acest moment fusese realizata in Statele Unite, de doua ori, la 20 de ani distanta, de echipele participante la evenimentul Arizona Challenge. In ambele cazuri formatia a avut 100 de persoane.
O formatie Jewel este foarte tehnica si dificil de realizat, in special datorita faptului ca o mare parte dintre participanti sunt cu spatele sau partial intorsi fata de centrul formatiei.
De asemenea, fiind o formatie fara spatii goale in interior are tendinta sa incetineasca, in ciuda eforturilor bazei de a mentine o viteza mare, facand dificil zborul persoanelor din exterior. O viteza normala pentru o formatie mare este de 180 km/h. La o parte din salturile pe care le-am efectuat incercand sa realizam aceasta formative viteza de cadere libera a incetinit pana la 145 km/h!!!
In urma a doua accidentari la saltul anterior echipa a fost redusa la 128 persoane si am inceput salturile de antrenament pentru noua provocare.
PLANUL FORMATIEI “SPARKLING JEWEL”
Aceasta formatie s-a dovedit mult mai greu de realizat, echipa avand nevoie de 4 zile si 8 tentative, pe langa salturile de antrenament, pentru a reusi.
Salturile de antrenament s-au efectuat in grupuri de cate 64 persoane si au fost replici ale formatiei mari. In general, aceste salturi s-au desfasurat bine, toti participantii punand accent pe conectari fara “momentum” avand in vedere fragilitatea acestui tip de formatie.
S-a pus accent deosebit pe secventa de apropiere de formatie si pe conectarile fara “momentum”.
A fost probabil una dintre cele mai dificile formatii pe care am incercat sa le realizam. Cele mai bune tentative au fost 2 salturi cu 2 conectari lipsa, respectiv 1 persoana afara.
Unele salturile nereusite au fost de-a dreptul periculoase, foarmatia rupandu-se in centru, multi parasutisti cazand sub formative si astfel dandu-se peste cap orice plan de separare.
Dupa 7 tentative inca nu reusisem sa “imblanzim scorpia” (cum incepusem sa numim aceasta formatie). Salturile oficiale din cadrul evenimentului se terminasera, dar aveam ziua de rezerva neutilizata datorita vremii care nu crease probleme. Echipa a decis efectuarea a doua salturi suplimentare in ziua urmatoare.
Prima tentativa suplimentara a avut, in sfarsit, succes!!! Formatia a fost realizata impecabil si mentinuta timp de 8 secunde!!!
IN CONCLUZIE
S-A REUSIT ATINGEREA SCOPURILOR EVENIMENTULUI:
Selectia facuta de organizatorii Sequential Games pentru acest eveniment a fost exemplara si principalul element al succesului. In cifre – 130 de parasutisti din 26 de tari, 30% femei, o medie de 5200 de salturi/parasutist, total numar salturi pentru tot grupul – 650.000.
De asemenea, trebuie mentionat ca o parte importanta a reusitei se datoreaza si zborului impecabil in formatie de 6 avioane, pilotii din Perris dovedind inca o data ca exceleaza la acest capitol.
Planul de separare in cadere libera si regulile de zbor cu parasuta deschisa intr-un grup mare au fost respectate la fiecare salt.
Au existat 4 cazuri de nedeschidere corespunzatoare a parasutei principale, rezolvate de parasutisti fara probleme, respectandu-se procedurile.
Mai multi parasutisti au suferit contuzii la parasirea avioanelor sau mici accidentari la aterizare. O singura accidentare a fost mai serioasa (genunchi), in urma unei coliziuni in cadere libera.
Toate filmarile evenimentului pot fi vizualizate pe Internet la adresa: https://vimeo.com/user38384991. Doua dintre linkuri pentru salturile in care s-au stabilit noile recorduri: https://vimeo.com/366909261 (record cu separare totala, 2 puncte) https://vimeo.com/367372223 (Jewel).
Stirea referitoare la stabilirea acestor noi recorduri mondiale a fost prezentata pe foarte multe canale de stiri din lume si din tara, site-uri de stiri sau de specialitate on-line, ziare si mai multe articole referitoare la eveniment urmeaza sa apara in revistele de specialitate.
Va multumesc pentru sustinere!
Andreea PISTEA
În perioada 15-17 noiembrie 2019, la Aeroclubul Teritorial “Aurel Vlaicu” București, s-a desfășurat Cupa “Aurel Vlaicu” - precizia aterizării cu pl...
În perioada 19.10.2019-24.10.2019, Aeroclubul României a organizat competiția duală anuală compusă din Campionatul Național și Cupa României - prec...
Pe 31 mai, Aerodromul Clinceni a fost din nou gazda unui spectacol aerian de excepție, organizat de Aeroclubul Români...
Aeroclubul României a sărbătorit Ziua Copilului în întreaga țară!✈️ De 1 iunie 2025, Aeroclubul României a transfo...
Aeroclubul României vă invită să sărbătoriți Ziua Copilului într-un mod cu totul special, la Aerodromul Clinceni, und...
În data de 9 mai, în jurul orei 11, în timpul activității de instruire cu aeronava ultraușoară Ikarus C42B, în cadru...