Aeroclubul Teritorial Deva

Webcam live: Aeroclubul Teritorial - Deva Camera 1

Webcam live: Aeroclubul Teritorial - Deva Camera 2

       Infiintat in 1975, Aeroclubul Deva este situat la est-sud-est de municipiul Deva, la distanta de 7 km si cuprins pe toata lungimea lui intre calea ferata Simeria – Deva si tarmul Muresului. La inceputul functionarii sale, s-a numit Aeroclubul "Dacia" Deva, apoi numele s-a schimbat, devenind Aeroclubul "Constantin Manolache" Deva, iar mai apoi Aeroclubul Teritorial Deva.

       Anul  1977 este si un an de intensa propaganda aviatica, mai ales in judetul Hunedoara. De Ziua Aviatiei la 24 iulie, la Saulesti s-a desfasurat un admirabil meeting. Activitatea planorismului continua in acelasi ritm mai ales ca aeroclubul se imbogateste cu un nou tip de planor, Foka 5. 
       Cu o activitate propusa pentru un program de zbor de 10 luni, anul 1991 permite inceperea activitatii chiar din a doua jumatate a lunii ianuarie si dureaza pana la jumatatea lunii octombrie. Este anul in care se primeste sprijin si din partea Asociatiei Hunedorene pentru Propaganda Aviatiei, pentru un numar sporit de candidati la zborul fara motor.
Pregatirea teoretica a celor 17 tineri s-a facut in cursuri serale la Hunedoara, ramanand pentru cursurile practice 11 admisi si brevetati 8 din care au continuat antrenamentele un numar de sase elevi. Instructia la formare s-a executat la remorcaj de automosor pentru obtinerea brevetului de catre 11 tineri piloti, restul neputand beneficia de dreptul de a participa la examenul de brevetare, neincadrandu-se in limita de varsta prevazuta in regulamentul de zbor. Interesant ramane cazul unui tanar francez care a fost instruit si brevetat aici in remorcajul de automosor si remorcajul de avion prin metoda intensiva, in timpul record de 45 de zile. Pedagogia aplicata de instructorii de aici a demonstrat o noua experienta castigata in Aeroclubul Hunedorean. Tot aici s-a organizat si Campionatul National de acrobatie cu planorul, precum si doua cantonamente.

      Infiintat ca sectie in cadrul aeroclubului, pe langa sectia de zbor cu motor si fara motor, parasutismul din cadrul acestui aeroclub cucereste urgent intaietate in randul tinerilor din judet si din tara, parte din tineri ridicandu-se in domeniu si pe alte trepte superioare. Pe durata activitatii din cei 15 ani, parasutistii Aeroclubului Deva au executat numeroase activitati de lansari demonstrative, care au pus in valoare gradul ridicat de pregatire in zbor si lansare pe stadioane, piete, locuri neamenajate special, la festivitati, comemorari, etc in orasele: Deva, Brad, Aurel Vlaicu, Petrosani, Caransebes, Sibiu, Arad, Baia-Mare, Timisoara si alte localitati din tara.

 

Sursa text: aeroclubuldeva.org

Vremea la Aeroclubul - Deva

Adresa
Deva, Hunedoara, Romania

Date de contact

www.wgac2019.ro