• De Bogdan Hrusca
  • In Stiri
  • Postat la 20 Mai 2021

Tainele parașutismului

În perioada 11.01.2021-07.02.2021, Aeroclubul României a organizat o sesiune de înscrieri pentru diverse discipline, din care și parașutism. În acest an Aeroclubul României a avut peste 730 de elevi înscriși la această disciplină, care au urmat cursurile teoretice, iar apoi au susținut examenele de finalizare al modulului teoretic. Aproximativ 500 de cursanți au fost admiși pentru pregătirea practică în zbor/salt ce va avea loc în fiecare Aeroclub Teritorial în cadrul etapelor de salt. Pentru a se breveta, elevii vor trebui să execute un număr minim de 25 de salturi din care  minim 15 salturi individuale cu cădere liberă, pentru a acumula minimul de 3 minute de cădere.

Primele salturi din cariera unui elev parașutist se vor executa prin metoda Static Line (SL), unde un cablu este conectat de o parte fixă a aeronavei iar celălalt capăt este conectat de comanda de deschidere a parașutei principale.

Prin această metodă parașutistul se va putea concentra inițial la părăsirea aeronavei și perfecționarea stilului de cădere liberă, întrucât după aproximativ 2 -3 secunde parașuta va fi deschisă în mod automat.

            După câteva salturi, în funcție de evoluția fiecărui elev și perfecționarea stilului de cădere liberă, parașutistul va putea să execute salturi cu deschidere comandată, mai exact, elevul va acționa comanda de deschidere a parașutei principale . Din acest punct parașutistul va trebui doar să mai adune numărul de salturi minime si de cădere pentru a putea obține licența de parașutist.

            Într-un final, după examinările de brevetare, parașutistul va obține prima lui licență de parașutist, document care va face posibilă includerea în lotul județean de parașutism.

Cu ce se ocupă un sportiv  din cadrul unui lot județean de parașutism ?

            Un sportiv din cadrul unui lot județean de parașutism se antrenează pe o anumită disciplină pentru a participa la competiții naționale, unde, în urma rezultatelor el va avea șansa să fie inclus în lotul național de parașutism pentru a participa la competiții internaționale.

Care sunt disciplinele practicate în cadrul Aeroclubului României la parașutism ?

            În momentul de față Aeroclubul României antrenează parașutiști pentru precizia aterizării și lucrul relativ pe cupolă.

            Precizia aterizării (Accuracy Landing ) este una dintre primele discipline de paraşutism apărute şi se concentrează pe tehnicitate,  exactitate şi în primul rând un nivel înalt de control al paraşutei şi al paraşutistului. Aceasta este o disciplină  tradiţională”  de paraşutism şi se concentrează pe o tehnică excelentă în ceea ce priveşte precizia.

            Obiectivul aterizării cu paraşuta de precizie este pilotarea paraşutei astfel încât paraşutistul să aterizeze pe o saltea cu diametrul de 5m, în centrul căreia este amplasat un disc electronic cu diametrul de 16 cm şi cu centrul marcat în galben de 2 cm (1 monedă de 10 bani). Rezultatul cel mai bun al saltului de precizia aterizării este de a pilota paraşuta astfel încât paraşutistul să puncteze în centrul de 2 cm sau cât mai aproape de el. Discul electronic este format din Pad” - zona de punctare - diametru 16 cm cu senzori din cm în cm şi un dispozitiv electronic de afişare a rezultatului.

            Paraşutistul care face precizia aterizării este lansat de la H=1000 – 1200 m individual sau în grup de 5 paraşutişti şi trebuie să îşi cunoască foarte bine paraşuta, să controleze / piloteze perfect paraşuta folosind  vântul şi condiţiile meteorologice în avantajul lui pentru a puncta cel mai bun rezultat, adică „00„

            Deasemenea paraşutistul sportiv de performantă ca oricare alt sportiv de performanţă trebuie să dețină un psihic foarte bun. Înlăturarea stresului de salt se obţine prin antrenament şi prin eliminarea tuturor riscurilor adiacente saltului cu paraşuta cum ar fi: pliajul corect al paraşutei principale. Aeroclubul României dispune în total de un număr de 87 de parașute, special destinate preciziei aterizării. 60 de parașute  PARAFOIL si 27 de parașute PD ZERO.

            Lucrul Relativ pe Cupolă ( LRC), este altă disciplină pe lângă precizia aterizării pe care un parașutist din cadrul unui lot județean o poate încerca. Salturile de Lucru Relativ pe Cupolă se execută în grup de cel puţin doi paraşutişti care au experienţă în pilotarea paraşutei şi pot stăpâni tehnica de apropiere, menţinere şi schimbare a nivelului cu paraşuta deschisă.

            Dacă tehnica de părăsire a aeronavei nu este aşa de importantă la această ramură a paraşutismului, tehnica de pliaj, de deschidere şi de pilotare a paraşutei pe anumită direcţie şi la un anumit interval de timp este foarte importantă.

             La salturile de Lucru Relativ pe Cupolă se pot executa salturi de antrenament şi competiţionale la cele trei probe  2-secvente, 4-secvente, 4-rotatie şi salturi de antrenament şi doborâre de recorduri la formaţii mari. Coechipierii trebuie să lucreze mult împreună, să aibă încredere unul în altul şi să formeze deprinderi pe care să le perfecţioneze în timp astfel încât vor ști întotdeauna unde sa află coechipierul(coechipierii), chiar dacă nu se află în raza vizuală şi ce trebuie să facă să ajungă la el(ei) în cel mai scurt timp.

            Scopul acestei discipline a paraşutismului este descoperirea tinerelor  talente, promovarea acestora spre salturi de performanță și participarea la competiții interne / externe, stabilire a unor recorduri naționale, europene, mondiale şi formarea pentru salturi demonstrative care sunt deliciul publicului la mitingurile şi demonstraţiile aeriene la cere participă Aeroclubul României.

             Aeroclubul Romaniei promovează tot mai mult salturile de Lucru Relativ pe Cupolă iar rezultatele s-au concretizat prin participarea membrilor Lotului Reprezentativ al Aeroclubului României de Lucru Relativ pe Cupolă la competiţii interne, internaţionale şi la stabilirea de recorduri naţionale şi internaţionale; deasemeni echipa de salturi demonstrative a Aeroclubului României Blue Wings participă la toate demonstraţiile din ţară şi de peste hotare la care Aeroclubul României este invitat sau le organizează.

            . Aeroclubul României dispune în total de un număr de 26 de parașute, special destinate Lucrului Relativ pe Cupolă. 10 de parașute  TRIATHLON  si 16 de parașute LIGHTNING.

            În cadrul Aeroclubului României, sportivul are ocazia să experimenteze și salturile de formație în cădere liberă, salturi care se fac de regulă de la înălțimea de 3000 m, unde sportivul trebuie să se “prindă” cu un alt parașutist în cădere liberă . Parașutistul trebuie să aibă un stil foarte bun de cădere liberă și să știe să își controleze corpul pentru a ajunge la celălalt/ceilalți participanți.

            Parașutiști vor executa o prindere de câteva secunde, în funcție de cât de rapid s-au mișcat pentru a crea formația și apoi la o înălțime stabilită, vor rupe formația pentru a se depărta, lucru care le va permite deschiderea parașutei în siguranță. Pentru această disciplină se pot folosi atât parașute de școală, cât si parașute pentru cădere liberă cum ar fi parașutele PILOT

 

            Aeroclubul României se pregătește în perioada ce urmează să înceapă desfășurarea activităților practice de zbor/salt pentru antrenarea sportivilor din  cadrul loturilor județene și formarea unei noi generații de parașutiști.


DSC_0113.JPG

19 Noiembrie 2019

Cupa “Aurel Vlaicu” - ediția 2019

De Bogdan Hrusca | In Stiri

În perioada 15-17 noiembrie 2019, la Aeroclubul Teritorial “Aurel Vlaicu” București, s-a desfășurat Cupa “Aurel Vlaicu” - precizia aterizării cu pl...

1.jpg

19 Noiembrie 2019

CAMPIONATUL NAŢIONAL și CUPA ROMÂNIEI - PRECIZIA ATERIZĂRII - 2019

De Bogdan Hrusca | In Stiri

În perioada 19.10.2019-24.10.2019, Aeroclubul României a organizat competiția duală anuală compusă din Campionatul Național și Cupa României - prec...


Ultimele Articole

Toate Articolele

Linkuri Rapide

Categorii

Photostream

Newsletter

Inscrieti-va in newsletter pentru a primi constant ultimele noutati.